Skip to content

MSc a BME-n, 2023-tól

Emberközpontú mesterséges intelligencia mesterképzés a BME VIK-en 2023-tól

Tájékoztató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói számára

A mesterséges intelligencia (MI) emberközpontú megközelítése arra törekszik, hogy a társadalmi és személyi (etikai, erkölcsi, jogi, biztonsági, megbízhatósági, értelmezhetőségi, esélyegyenlőségi stb.) szempontok és értékek központi szerepet kapjanak az MI-rendszerek fejlesztése, telepítése, használata és felügyelete során. A HCAIM projektben öt ország részvételével kidolgozott, a BME VIK-en kiegészítő képzésként meghirdetett 60 kredites mesterképzési program a humán értékeket tiszteletben tartó és védő MI-innovációk létrehozására és alkalmazására készíti fel a hallgatókat.

A VIK hallgatói közül – képzési programjuk és jelenlegi mintatantervük alapján – különleges helyzetben vannak a mérnökinformatikus mesterszakon az adattudomány és mesterséges intelligencia, a szoftverfejlesztés, illetve a vizuális informatika főspecializációt, továbbá a felhasználói élmény – UX és interakció mellék­specializációt felvevő/felvett hallgatók, akik a HCAIM-követelményeket vagy azok nagy részét a specializációjuk szerinti tantárgyakkal teljesíteni tudják. A mellékelt táblázat azt mutatja, hogy a 2023-tól érvényes tanterv mely tantárgyainak teljesítése szükséges a HCAIM oklevélmelléklet-kiegészítés kiadásához e specializációk hallgatói számára.

Érdekli a HCAI mesterképzés, jelentkezne rá? Töltse ki a https://forms.office.com/e/H4CQFA5JWY címen található, magyar nyelvű regisztrációs kérdőívet (BME Sharepoint / Címtár témaszám szükséges hozzá). A kérdőív kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár, semmiképpen nem számít jelentkezésnek a mesterképzésben való részvételre. A kérdőívet kitöltőket felvesszük egy MS Teams csoportba, a továbbiakban pedig rendszeresen tájékoztatni fogjuk őket a képzéssel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról, a HCAIM projekt őket is érintő fejleményeiről.

Budapest, 2023. február 20. (utolsó módosítás: 2023. nov. 29.)

Hallgatói felhívás és tájékoztató (pdf, 2023-08-28)

Hallgatói tájékoztató tantárgy-melléklettel (pdf, 2023-06-15)

Tantárgymegfeleltetés (pdf, 2023-06-15)

HCAIM Diploma Thesis Guidelines (vázlat, pdf, 2022-09-07)

Self-assessment for Human-Centred Artificial Intelligence (AI) Master's (pdf, 2023-11-29)