Skip to content

MSc a BME-n, 2023-tól

Emberközpontú mesterséges intelligencia mesterképzés a BME VIK-en 2023-tól

Tájékoztató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói számára

A mesterséges intelligencia (MI) emberközpontú megközelítése arra törekszik, hogy a társadalmi és személyi (etikai, erkölcsi, jogi, biztonsági, megbízhatósági, értelmezhetőségi, esélyegyenlőségi stb.) szempontok és értékek központi szerepet kapjanak az MI-rendszerek fejlesztése, telepítése, használata és felügyelete során. A HCAIM projektben öt ország részvételével kidolgozott, a BME VIK-en kiegészítő képzésként meghirdetett 60 kredites mesterképzési program a humán értékeket tiszteletben tartó és védő MI-innovációk létrehozására és alkalmazására készíti fel a hallgatókat.

A VIK hallgatói közül – képzési programjuk és jelenlegi mintatantervük alapján – különleges helyzetben vannak a mérnökinformatikus mesterszakon az adattudomány és mesterséges intelligencia, a szoftverfejlesztés, illetve a vizuális informatika főspecializációt, továbbá a felhasználói élmény – UX és interakció mellék­specializációt felvevő/felvett hallgatók, akik a HCAIM-követelményeket vagy azok nagy részét a specializációjuk szerinti tantárgyakkal teljesíteni tudják. A mellékelt táblázat azt mutatja, hogy a 2023-tól érvényes tanterv mely tantárgyainak teljesítése szükséges a HCAIM oklevélmelléklet-kiegészítés kiadásához e specializációk hallgatói számára.

Érdekli a HCAI mesterképzés, jelentkezne rá? Töltse ki a magyar nyelvű regisztrációs kérdőívet a https://forms.office.com/e/H4CQFA5JWY webhelyen (BME Sharepoint / Címtár témaszám szükséges hozzá). A kérdőív kitöltése semmilyen kötelezettséggel nem jár, semmiképpen nem számít jelentkezésnek a mesterképzésben való részvételre. A kérdőívet kitöltőket felvesszük egy MS Teams csoportba, a továbbiakban pedig rendszeresen tájékoztatni fogjuk őket a képzéssel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról, a HCAIM projekt őket is érintő fejleményeiről.

Már részt vesz a HCAIM mesterképzésben, és az érdekli, hogy mik a HCAIM-követelmények önálló laboros feladatával, diplomatervével szemben? Tömören az, hogy a releváns HCAIM-aspektusokat vegye figyelembe a tervezés, megvalósítás során, és ez a dokumentációban is tükröződjön. Pl. a diplomatervben legyen néhány olyan szakasz, (rész)fejezet, amelyek összefoglalják az adott téma HCAIM szempontból fontos kérdéseit. Olvassa el a HCAIM Diploma Thesis Guidelines c. rövid útmutatót! Elvárás, hogy a diplomatervbe függelékként rakja be a Self-assessment for Human-Centred Artificial Intelligence (AI) Master's egy másolatát, megfelelően kitöltve. Szerkeszthető változatban itt található: hcaim-thesis-self_assessment-bme.odt.

Budapest, 2023. február 20. (utolsó módosítás: 2024. június 24.)

Hallgatói felhívás és tájékoztató (pdf, 2024-02-02)

Tantárgy-megfeleltetési táblázat (pdf, 2024-02-02)

HCAIM Diploma Thesis Guidelines (vázlat, pdf, 2022-09-07)

Self-assessment for Human-Centred Artificial Intelligence (AI) Master's (pdf, 2024-06-24)