Skip to content

3. webinárium: Megbízható MI: bizonyíthatóság, felelősségre vonhatóság, érthetőség és szerepük az etikai irányelvekben (2021. nov. 25.)

A megbízható eszközök és együttműködések létrehozásának igénye az emberi létezés velejárója. Nem meglepő, hogy vágyunk az általunk létrehozott gépekbe vetett bizalmunk fenntartására, és arra, hogy intellektuális kontrollunk fennmaradjon. Azonban növekvő komplexitásuk és mély beágyazottságuk a társadalmunkba kérdésessé teszi, hogy ez elérhető-e. Lehetséges, hogy a lehetetlenre vágyakozunk? Mivel is igazolhatnánk kettős mércénket a döntések megmagyarázhatóságáról aszerint, hogy ember vagy MI által keletkeztek?

A megbízható MI kapcsán egy három szintű megközelítést vizsgálunk meg: (1) egy logikai és valószínűségi bizonyíthatóságon alapuló matematikai megközelítést, (2) egy felelősségen és felelősségre vonhatóságon alapuló jogi megközelítést, és (3) egy etikus mérnöki megközelítést, amely átláthatóságot és érthetőséget biztosít. Megvitatjuk e megközelítések szerepét olyan etikai irányelvekben, amelyek az emberi értékekkel kompatibilis, megbízható MI rendszerek kifejlesztését támogatják.

Előadók:

Moderátor: Tarry Singh, CEO, deepkapha AI Lab & Real AI B.V., Hollandia

Nézze meg a LinkedIn-en: https://www.linkedin.com/video/event/urn:li:ugcPost:6868881724290433024/